Det är viktigt att veta att det finns skillnad mellan olika plattformar. Är du oerfaren så är det bra att veta skillnaden så man även kan budgetera in ett byta av plattform om det är för svårt att hantera för en ovan e-handlare eller som inte kan programmering eller kodning.
En skillnad mellan olika plattformar för e-handel är att de har olika priser, prestanda och flexibilitet. En annan skillnad är att de har olika design, användarvänlighet och support. En tredje skillnad är att de har olika marknadsandel, popularitet och framtidspotential.
Shopify
Shopify är en av de största plattformarna för e-handel. Shopify är bra för dig som nybörjare då den är enkel att hantera och administrera. Den har ett användarvänligt gränssnitt och många mallar. Shopify har också många integrationer och en egen App-store som gör det möjligt att utveckla webbshoppen med fler funktioner. Nackdelen med Shopify är möjligen att den kan vara svår att växa tillsammans med då det blir ganska kostsamt för varje extra funktion som man adderar. Vill man byta plattform i framtiden så är det inte helt enkelt utan man kan behöva lägga upp allt återigen.
WooCommerce
WooCommerce är en gratis plattform för e-handel som är en insticksmodul i WordPress. WooCommerce är ett bra alternativ som ger tillgång till alla de plugins och anpassningsmöjligheter som finns på WordPress. WooCommerce är också open source, vilket gör det lätt att utveckla och anpassa plattformen tillsammans med utvecklare. Däremot kan man behöva en teknisk partner då det krävs mycket uppdateringar och teknikskt kunskap. Finns det på plats och att det finns budget att sköta alla uppdateringar etc så är det ett bra alternativ.
Magento
Magento är en plattform för e-handel som också är baserad på open source. Den är mer lämpad för er som driver en större webbplats eller som har mycket teknisk kompentens eller som har möjlighet att ha en teknisk partner. Ska ni köpa en e-handel som har Magento så undersök hur de har löst det tekniska. Är det budgeterat eller har de själva skött den hanteringen?
Prestashop
Här är det risk att vi blir lite partiska:-) Anledningen är att vi själva har en stor erfarenhet av Prestashop samt att vi via prestashopsupport.se hjälper ett 60 tal e-handlare med sin e-handel med hjälp av Prestashop.
Men saken är den att PrestaShop är en av världens största för e-handel. Den används av över 300 000 butiker i olika storlekar och branscher. Du äger själv din hemsida och om ni använder er av någon teknisk partner kan du alltid byta ut leverantören utan att allt jobb och investeringar som är gjorda genom åren kan lätt tas med till nästa leverantör. Prestashop passar bra oavsett om ni ska driva traditionell e-handel eller en sida med tjänsteombud. Ska ni köpa ett företag som inte har rätt e-handel så kan vi även hjälpa er flytta er hemsida till Prestashop. Se mer på prestashopsupport.se.
Hyrsystem
I Sverige finns även hyresplattformar som tex Wikingruppen, Vendre, Askås och Nordisk e-handel och många fler. De flesta är bra plattformar men om ni har lagt pengar på att utveckla olika funktioner så sitter ni fast i den plattformen. Kostnaden kan vara kostsam och beroende på hur stor shop ni har. De är också ganska duktiga på att ta betalt för extra trafik etc. Så vårt tips är att undersöka så både utveckling och driften är inkluderat i resultatet om ni har någon av hyresplattformar. Man kan inte själv anpassa dessa utan man använder sig av respektive bolag för att köpa till konsult tid.
Avslutningsvis
Ska ni byta plattform så gör det med försiktighet och med någon som kan det. Viktigt att det görs rätt så ni får med er tidigare organisk trafik och att ni fortsatt syns på de viktigaste trafikkanalerna. Inget roligt att byta plattform och sedan se trafiken raskt minska. Men gör det bara rätt så blir det bra. Viktigt att ni vågar då rätt plattform är en av de viktigaste besluten.
Lycka till och kontakta oss om ni är osäkra.
Leave a Reply Cancel Reply